Almás-diós Lepény
Frissítve: 2020. máj 17.

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
2 tojás
3 ek. tejföl
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
1 kg alma (megtisztítva, lereszelve)
10 dkg dió
2 ek. méz
1 citrom lereszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
1 tk. fahéj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy nagy tálba összeöntjük és puha tésztát gyúrunk belőle. Berakjuk a hűtőbe pihentetni, amíg megcsináljuk a tölteléket.
Az almákat megtisztítjuk, lereszeljük, hozzákeverjük a fahéjat, mézet és a vaníliás cukrot. A citromot megmossuk és belereszeljük a héját. A 10 dkg dió felét ledaráljuk, a másik felét feldaraboljuk és azt is hozzákeverjük.
A tésztánkat elfelezzük, az egyik felét egy 25x40-es, kivajazott tepsibe simítjuk és megszurkáljuk egy villával.
Ráhalmozzuk a tölteléket és elsimítjuk, majd a tésztánk másik felét kinyujtjuk és a tetejére rakjuk.
A felvert tojássárgájával megkenjük a tetejét és megszurkáljuk egy villával, hogy ki tudjon jönni a levegő és ne púposodjon fel sütés közben.
180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.