Almás-diós Lepény

Frissítve: máj 17


Hozzávalók:


A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt

  • 10 dkg vaj vagy margarin

  • 10 dkg porcukor

  • 2 tojás

  • 3 ek. tejföl

  • 1 tasak vaníliás cukor

  • 1 csipet só

  • 1 tojássárgája a kenéshez


A töltelékhez:

  • 1 kg alma (megtisztítva, lereszelve)

  • 10 dkg dió

  • 2 ek. méz

  • 1 citrom lereszelt héja

  • 1 tasak vaníliás cukor

  • 1 tk. fahéj


Elkészítés:

  • A tészta hozzávalóit egy nagy tálba összeöntjük és puha tésztát gyúrunk belőle. Berakjuk a hűtőbe pihentetni, amíg megcsináljuk a tölteléket.

  • Az almákat megtisztítjuk, lereszeljük, hozzákeverjük a fahéjat, mézet és a vaníliás cukrot. A citromot megmossuk és belereszeljük a héját. A 10 dkg dió felét ledaráljuk, a másik felét feldaraboljuk és azt is hozzákeverjük.

  • A tésztánkat elfelezzük, az egyik felét egy 25x40-es, kivajazott tepsibe simítjuk és megszurkáljuk egy villával.

  • Ráhalmozzuk a tölteléket és elsimítjuk, majd a tésztánk másik felét kinyujtjuk és a tetejére rakjuk.

  • A felvert tojássárgájával megkenjük a tetejét és megszurkáljuk egy villával, hogy ki tudjon jönni a levegő és ne púposodjon fel sütés közben.

  • 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

26 megtekintés
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2018 by Szabó Benedek. Proudly created with Wix.com