Aranygaluska
Frissítve: 2020. máj 17.

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
7 dkg vaj
3 dl tej
1 púpozott ek cukor
2 db tojássárgája
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
A szóráshoz:
20 dkg dió (darált)
10 dkg cukor (ízlés szerint)
10 dkg vaj
A sodóhoz:
7 dl tej
4 db tojássárgája
1 db vanília (kikapart magja vagy a sima cukor helyett vaníliás cukor)
6 dkg cukor
1 púpozott ek finomliszt
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk.
A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és simára gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot összekeverjük.
Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket.
Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen megég).
Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.
Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük.
Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval.