Aranygaluska

Frissítve: máj 17


Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt

  • 2 dkg friss élesztő

  • 7 dkg vaj

  • 3 dl tej

  • 1 púpozott ek cukor

  • 2 db tojássárgája

  • 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)


A szóráshoz:

  • 20 dkg dió (darált)

  • 10 dkg cukor (ízlés szerint)

  • 10 dkg vaj


A sodóhoz:

  • 7 dl tej

  • 4 db tojássárgája

  • 1 db vanília (kikapart magja vagy a sima cukor helyett vaníliás cukor)

  • 6 dkg cukor

  • 1 púpozott ek finomliszt


Elkészítés:

  • A lisztet egy nagy tálba szitáljuk.

  • A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.

  • A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és simára gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

  • Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

  • Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot összekeverjük.

  • Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket.

  • Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen megég).

  • Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről.

  • Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.

  • Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük.

  • Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval.

89 megtekintés
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2018 by Szabó Benedek. Proudly created with Wix.com