Beni Pizzatésztája




4 darab pizzához:

  • 688 g liszt (a pizzaliszt a legjobb)

  • 444 g víz

  • 20 g só

  • 0,66 g friss élsztő (tudom, hogy ezt nagyon nehéz kimérni, szóval kb. egy pici borsónyi)



Elkészítés:

  • A langyos vízbe belekeverjük az élesztőt, úgy hogy teljesen feloldódjon. Félrerakjuk, amíg kimérjük a többi hozzávalót.

  • A lisztbe elkeverjük a sót, majd hozzáöntjük az élesztős vizet és 10-15 perc alatt puha tésztát gyúrunk belőle.

  • Ha ebédre szeretnénk, pizzát enni, akkor este csináljuk meg a tésztát. Hagyjuk lefedve, szobahőmérsékleten egy éjszakán át kelni. Délelőtt 9 körül osszuk 4 egyenlő részre, formáljunk belőlük feszes gombócokat és nedves ruhával letakarva felhasználásig kelesszük.

  • Ha pedig vacsorára akarunk pizzát készíteni, akkor reggel (9-10 körül) gyúrjuk össze a tésztát, lefedve, szobahőmérsékleten, pár órát hagyjuk kelni. Utána 4 egyenlő részre osztjuk, feszes gombócokat formázunk belőlük. Nedves ruhával letakarva felhasználásig kelesztjük.

  • Nyújtás: A pizzagolyóinkat, belülről kifele haladva kezdjük el az ujjainkkal nyomkodni, hogy egyre szélesebbek legyenek. A szélüket ne nyomkodjuk le és semmi képpen se használjunk nyújtófát!! Ha már kicsit kiszélesedtek, akkor a kezünkből lógatva, a gravitáció segítségével tovább tudjuk nyújtani.

  • Ha rákerült minden feltét a pizzánkra, akkor előmelegített sütőben, légkeverésen 250°C-on készre sütjük. Aki teheti próbálja ki kemencében is.


+ A pizzaszószom:

  • 1 doboz konzerv hámozott paradicsom

  • 1 kisebb gerezd fokhagyma

  • 3-4 levél friss bazsalikom

  • 1 tk. szárított bazsalikom

  • 1 ek. olívaolaj

  • 1 mk. szárított oregánó

  • 1 mk. cukor

  • só, bors ízlés szerint

  • Ezeket botmixerrel vagy turmixgéppel picit összeturmixoljuk. Pár órával a felhasználás előtt nyugodtan meg lehet csinálni, csak jót tesz neki, ha áll egy kicsit :)

295 megtekintés
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2018 by Szabó Benedek. Proudly created with Wix.com