Epres Túrógombóc Torta


Hozzávalók:


A piskótához:

  • 4 tojás

  • 4 ek. porcukor

  • 4 ek. liszt

  • 22 cm-es tortaforma

A krémhez:

  • 0,5 l tej

  • 50 dkg túró

  • 10 dkg búzadara

  • 4 ek. keményítő

  • 1 citrom reszelt héja

  • 12 dkg cukor

  • 1 zacskó Bourbon vaníliás cukor

Az epres krémhez:

  • 30 dkg eper

  • 3 ek. cukor

  • fél citrom leve

  • 2 ek. keményítő

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük, majd a sárgáját is belekeverjük. A lisztet hozzászitáljuk és beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjuk, kb. 150°C-on légkeverésen aranybarnára sütjük.

  • A hideg tejet, búzadarát és a keményítőt egy lábasban elkeverjük, majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett, sűrű tejbegrízt főzünk belőle. Vigyázzunk, hogy ne égjen le, mert nagyon hirtelen fog besűrűsödni!

  • A tejbegízünket lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a cukrokat és a citrom héját is. A túrót egy szitán vagy szűrőn átnyomjuk, hogy ne legyen darabos és azt is hozzákeverjük a grízhez. Hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön.

  • A kihűlt piskótánk aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, visszarakjuk a tortaformába és kicsit lenyomkodjuk, hogy jó alapul szolgáljon a grízes masszának.

  • A grízt a piskótánkra kenjük és egyenletesen eloszlatjuk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen.

  • Az epres krémhez feldaraboljuk az epret és egy lábasban, pár perc alatt összefőzzük a cukorral. A 2 ek. keményítőt egy pici hideg vízzel elkeverjük, majd ha az epret levettük a tűzről, gyorsan hozzákeverjük. A fél citrom levét is hozzányomjuk.

  • Ha megdermedt a tortánk, a tetejére kenjük az epres réteget és friss eperrel díszítjük.




84 megtekintés
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2018 by Szabó Benedek. Proudly created with Wix.com