Fonott Kalács

Frissítve: máj 17


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt (4 kisebb kalácshoz)

  • 5 dl langyos tej

  • 4 dkg friss élesztő

  • 15 dkg cukor

  • 20 dkg puha vaj vagy margarin

  • 2 egész tojás

  • 1 tojás a kenéshez

  • 1 csipet só

  • szezámmag a szóráshoz


Elkészítés:

  • A langyos tejhez keverjük hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Rakjuk félre, hogy felfusson.

  • A liszthez adjuk hozzá a csipet sót, puha vajat/margarint, a két egész tojást, majd az élsztős tejünket is. Kézzel gyúrjunk belőle egy sima tésztát.

  • Lefedve, langyos helyen 1 órát kelesztjük.

  • A megkelt tésztát 3-4 felé osztjuk. Mindegyik tésztagolyónkat még 5 egyenlő részre osztjuk, gilisztákkat csinálunk belőlük :), majd 5-ös fonással befonjuk őket. Letakarva kelesztjük őket, amíg a sütő előmelegszik.

  • 180°C-ra előmelegítjük a sütőt!

  • A kalácsokat megkenjük a felvert tojással, megszórjük szezámmaggal és cukorral. 180°-on 20 percig sütjük, majd 150°-on még 10 percet (attól függ mekkora kalácsokat csinálunk, de győződjünk meg róla, hogy biztosan átsülnek!).

81 megtekintés
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2018 by Szabó Benedek. Proudly created with Wix.com